Pēdējo triju gadu laikā tika veikti vairāki nopietni pētījumi par vienādranga (P2P) failu apmaiņas tīklu ietekmi uz mūzikas industriju kopumā un mūziķu ienākumiem.
Citu starpā, šādu pētījumu veica Hārvardas universitātē. Galvenais secinājums, pie kā pētnieki nonāca ir tāds, ka mazpazīstami mūziķi tikai iegūst, ja viņu sacerējumi tiek izplatīti internetā bez maksas, vienalga vai runa ir par P2P tīkliem vai "Last.fm" un "Pandora" tipa organizācijām. Jo mazāk pazīstams ir kāds mūziķis, jo lielāku labumu viņš gūst no šādas "bezmaksas reklāmas".

Saskaņā ar Hārvardas universitātē izdarītā pētījuma rezultātiem, 75% autoru un izpildītāju gūst labumu no tā saukto "pirātu" darbības. Vienīgā mūziķu grupa, kuru ienākumi "pirātisma" dēļ samazinās ir plaši pazīstami mūziķi, jeb "zvaigznes". Kā liecina pētījuma rezultāti, viņu honorāri samazinās par 17%.

Tāpat ienākumus zaudē ierakstu kompānijas, jo samazinoties pazīstamu mūziķu ierakstu noietam, jūtami samazinās arī kopējie kompaktdisku pārdošanas apjomi, tādējādi, samazinot ierakstu firmu ienākumus. Pēc pētījuma autoru domām, tas ir galvenais iemesls kāpēc RIAA un citas autortiesību aizsardzības organizācijas tik agresīvi cīnās ar "pirātiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!