Foto: stock.xchng
Nepatīkamu atklājumu izdarījuši Intel Labs, Penn State un Djūka Universitātes pētnieki – ar TaintDriod sistēmas paplašinājumu analizējot populāru Android operētājsistēmas spēļu un lietojumprogrammu analīzi, atklājusies visai nepatīkama aina – liela daļa lietojumprogrammu jūs izspiego.

Vesela puse no 30 pētītajām aplikācijām, ierīces lietotājam par to nepaziņojot, programmas izstrādātājiem un reklāmdevējiem nodod informāciju par jūsu atrašanās vietu un/vai citu informāciju - IMEI numuru, atmiņā saglabātajiem kontaktiem u.tml. Pētījumam (PDF) tika izvēlētas nejauši izraudzītas programmas no 358 populārāko Andriod programmu saraksta. Vēl ļaunāk - atsevišķas aplikācijas to darīja pat nestartētas. Tāda, lūk ir pilnīgi atvērtas sistēmas ēnas puse… Tiesa, taisnības labad jāteic, ka līdzīgā situācijā ir arī citu operētājsistēmu (tai skaitā datoru) lietotāji. Un tas ir abpusēji griezīgs zobens - totāla kontrole pār izstrādātāju tirgū laistajām programmām nozīmē salīdzinoši ilgu gaidīšanas laiku un atteikumus, savukārt, pilnīga brīvība noved pie privātas informācijas vākšanas bez lietotāja piekrišanas… Izķert šādas programmas nemaz nav vienkārši, zinot to, kāds ir jaunizstrādāto aplikāciju skaits. No otras puses - informācija par lietotāju un viņa ieradumiem ir vērtīga prece reklāmas tigū. Tieši tāpēc "godīga" programma vispirms jums pajautā, vai esat ar mieru dalīties informācijā, teiksim, par savu šībrīža atrašanās vietu. Un dara to katru reizi, kad tiek startēta.

Pat stingri kontrolētajā Apple AppStore spiegotājas programmas tika ar blīkšķi iznīdētas tikai pēc tam, kad Apple atklāja, ka to sniegtā informācija tikusi izmantota pašas Apple izspiegošanai. Sacēlās tracis un tika izmainīti noteikumi programmu izstrādātājiem un reklāmdevējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!