Foto: DELFI
Ceturtdien pilnībā beigušās interneta resursu jeb IP adreses, informē Starptautiskā Interneta domēnu pārvaldes organizācija (ICANN).

"[Ceturtdien] pilnībā iztukšoti vairāk nekā četru miljardu lielie interneta adrešu krājumi," norāda ICANN izpilddirektors Rods Bekstroms.
Tomēr viņš mierina, ka IP adrešu izsīkšana ar katastrofu nedraud, jo Reģionālie interneta reģistri (RIRs) nodrošinās atlikušo adrešu izdali un notiks pāreja uz "IP6" standartu.

"Tas ir gluži tāpat, it kā būtu beigušies automašīnu reģistrācijas numuri," radušos situāciju skaidro speciālisti. "Nākamajā dienā attiecībā uz braukšanu pa ceļiem nekas nemainās."

Pašreiz tiek izmantots standarts "IP4".

Abi standarti cita starpā attiecas uz interneta datu pakešu maršrutēšanu, un "IP6" piedāvā daudz garākas adreses, kuras jāatpazīst maršrutēšanas ierīcēm. Pilnībā ieviešot "IP6", būs pieejams interneta adrešu skaits, kas rakstāms ar 38 nullēm un kas ļaus triljonam cilvēku katram piešķirt triljoniem IP adrešu, skaidro Bekstroms.

Tiek lēsts, ka IP adreses vispirms beigsies Āzijā, kur ir vislielākais pieprasījums.

"Internets nepārstās darboties, tas tikai lēnām degradēsies," spriež ASV interneta giganta "Google" inženieris Lorenco Koliti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!