Foto: Publicitātes attēli
Lai atbalstītu Eiropas Savienības (ES) mērķi samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo cilvēku skaitu, Latvija pievienosies izstrādātajai eCall iniciatīvai par neatliekamās palīdzības izsaukuma no transportlīdzekļa pakalpojuma ieviešanu.

Saprašanās memoranda parakstīšana ir pirmais posms ceļā uz eCall ieviešanu, un tādā veidā Latvija izrādīs savu gatavību sekmēt pakalpojuma ieviešanu un satiksmes drošības uzlabošanu.

To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi "Par Saprašanās memorandu par sadarbspējīga transportlīdzeklī iebūvēta eCall izveidošanu". Tos otrdien, 1. februārī, apstiprināja valdība.
 
Projekta eCall mērķis ir samazināt neatliekamās palīdzības dienestu reaģēšanas laiku lauku apvidos par 50%, savukārt pilsētās par 40%. Eiropas Komisijas aprēķini liecina, ka Eiropā tādējādi būtu iespējams izglābt līdz pat 2500 cilvēku gadā.

Projekts arī paredz, ka eCall signālu automašīnas pasažieri vai vadītājs varētu raidīt manuāli, bet gadījumos, kad noticis smags negadījums, transportlīdzeklis signālu nosūtītu automātiski.

Informācija, kas tiktu norādīta signālā ir: laiks, precīza atrašanās vieta, transportlīdzekļa identifikators, pakalpojuma sniedzēja identifikators, eCall kvalifikators – norāde, vai eCall izsaukums ir veikts manuāli vai automātiski.

Projekta īstenošanā nepieciešams iesaistīt arī autoražotājus, elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējus un citus partnerus. Nenoliedzami - eCall ir finansiāli apjomīgs projekts, līdz ar to pašlaik nav prognozējams precīzs laiks, kad Latvijā tiktu ieviesta šī sistēma.
 
Memorandam brīvprātīgi var pievienoties gan ES dalībvalstis, gan citas valstis, sakaru nozares uzņēmumi, transportlīdzekļu ražotāji un privāti pakalpojumu sniedzēji, kas apstrādā ārkārtas izsaukumu datus.

Līdz šim memorandu parakstījušas 20 ES dalībvalstis, kā arī Norvēģija, Šveice, Īslande un 100 publiskas un privātas organizācijas.  

Ar koncepciju iespējams iepazīties valdības mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!