Foto: Publicitātes attēli
"Apple" mobilie rīki "iPhone" un "iPad" 3G, saviem īpašniekiem nezinot, ieraksta un uzglabā datus par lietotāja atrašanas vietām, apgalvo drošības eksperti no Lielbritānijas, vēsta BBC.

Datus par "iPhone" vai "iPad" atrašanas vietu uzglabā slēptajā, taču nešifrētajā failā, un ar speciālas programmas palīdzību šo failu ir iespējams atvērt un izsekot absolūti visu ierīces kustības vēsturi. Par to paziņojuši pētnieki Alisders Alans un Pits Vorens. Viņi gan neapgalvo, ka ražotājs kaut kāda veidā iegūst vai izmanto šos datus. "Apple" pagaidām nav komentējusi atklājumu.

Lai gan lielāka daļa lietotāju nezina par "izsekošanas opciju", "iPhone" un "iPad" lietošanas noteikumus, kurus lietotājs akceptē, aktivizējot ierīces, iekļauts formulējums, kas pieļauj datu apkopošanu par lietotāja atrašanas vietu.

Pētnieki atzīst, ka nezina, kādēļ ierīces savāc atrašanas vietu datus, taču, viņuprāt, šī funkcija ir tīši paredzēta. Fails ar atrašanas vietas datiem arī tiek saglabāts datorā, kad lietotājs pieslēdz ierīci, lai sinhronizētu datus un kopētu failus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!