Halucinogēno sēņu lietošana sniedz "universālu mistisku pieredzi", kuras būtība nemainās gadsimtu gaitā. Pie tāda secinājuma nonākuši zinātnieki no Džona Hopkinsa Universitātes Baltimorā.
Viņu īstenotā eksperimentu sērija atsauc atmiņā psihodēliskos sešdesmitos gadus un Timotija Līrija un viņa domubiedru apziņas paplašināšanas eksperimentus.

Izmantojot neparasti stingras zinātniskas metodes un skaidri definētus eksperimenta apstākļus, amerikāņi konstatējuši, ka aktīvā viela psilocibīns, ko satur halucinogēnās sēnes, var kļūt par "universālas mistiskas pieredzes" avotu. Metafizisko pārdzīvojumu apraksti, kurus simtiem gadu laikā atstājuši sēņu iedarbību uz sevi pārbaudījušie ļaudis un izanalizējuši zinātnieki, izrādījušies identiski.

Bez tam zinātnieki noskaidrojuši, ka preparāta lietošanai sekojošās pozitīvās uzvedības un garastāvokļa izmaiņas saglabājas vairāku mēnešu garumā.

Pētījuma rezultāti, apgādāti ar četru ekspertu komentāriem, otrdien publicēti žurnāla Psychopharmacology interneta lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!