Foto: Publicitātes attēli
Lai arī lielai daļai no mums ir priekšstats, ka kvantu skaitļošana ir kaut kas no zintātniskās fantastikas jomas un mūs tik drīz praksē neskars, fakts ir fakts – tagad kvantu datoru var nopirkt jebkurš.

Tiesa, saskaņā ar ražotāja D-Wave sniegto informāciju, pa kabatai tas ir tikai retajam  - dators ar 128 kibitu procesoru maksā ne vairāk, ne mazāk, kā 10 000 000 USD…

Jārēķinās arī ar to, ka 128 kibitu procesors spēj veikt tikai šauri specifiskas darbības un lielais vairums "parasto" procesoru to veiktspējas ziņā bez īpašām pūlēm pārspēj. Tomēr, tas tā ir tikai pagaidām - tad, kad kvantu datoros būs tūkstoši un desmiti tūkstoši kibitu, to ātrdarbību ar musdienu procesoru veiktspējas oklekti mērīt būs lieki - komplicētas darbības, kuras mūsdienu datoram prasa gadus, tiks paveiktas neiedomājami īsā laikā.

Līdz laikiem, kad uz mūsu mājas un darba galdiem stāvēs kvantu datori gan vēl jāgaida visai ilgi, taču nav šaubu, ka, piēmēram, meklēšanās ātrums internetā, pateicoties kvantu skaitļošanas tehnoloģijām, ievērojami pieaugs jau saredzamā nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!