Foto: NASA
Kosmosa aģentūras NASA dvīņu zondes "Stereo A" un "Stereo B" svētdien vakarā nonākuši pārraidījuši cilvēces vēsture pirmo pilno trīsdimensiju Saules attēlu, ziņo NASA.

"Pirmo reizi mēs varam vērot Saules aktivitāti visā trīsdimensiju krāšņumā," sacīja zinātnieku grupas biedrs Angeloss Vurlidass.

Katra no zondēm pārraidīja uz Zemi savu pusi no attēla, kuru zinātnieki savienojuši kopā. Zinātnieki atzīmē, ka katras zondes teleskopi pielāgoti ultravioletajam starojumam, un tas ļaus iegūt datus par uzliesmojumiem un plazmas izmešanu.

Saules trīsdimensiju attēla iegūšana ļaus prognozēt "kosmiskos laika apstākļus", jo Saules plazmas izmešana ietekmē Zemes magnētisko lauku, izraisa polārblāzmas, bojājumus radiosakaros un arī problēmas elektrotīklos.

Iepriekš zinātnieki nevarēja redzēt, kas notiek Saules "aizmugurē", kamēr Saule neveiks pilnu apgriezienu, kas prasa 27 dienas. "Turpmāk aktīvie apgabali Saules "aizmugurē" mūs nepārsteigs. Pateicoties "Stereo", mēs zināsim par šādu aktivitāšu parādīšanos," atzīmēja zinātnieks Bills Murtags.

Zondes "Solar Terrestrial Relations Observatory" kosmosā palaistas 2006.gadā, svētdien zondes sasniedza divus savstarpējo pretējos punktus, kas ļaus iegūt Saules trīsdimensiju attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!